A kínai porcelán feltalálása

Az első kínai tealeveleket még nyitott edényekben forralták fel. A Ming-dinasztia idejében (1368-1644.) azonban felismerték, hogy a tealevelek forró vízben való áztatása eredményezi a legjobb íz hatást. Ezért egy fedeles edényt kezdtek alkalmazni, mely megtartotta a meleget. Bár az edényt eredetileg a bor felforralására használták, remekül használható volt tea főzésre is. A teaforraló edénynek ebből a kezdetleges példányából alakult ki a híres kínai porcelán mai formája.

kina-import,kínai import,Kína,nagyfal

KI TALÁLTA FEL A PAPÍRT?

Mint azt az általános és középiskolákban is tanítják már 5000 évvel ezelőtt használtak az egyiptomiak papirusztekercseket, ám az igazi papírt csak időszámításunk kezdete környékén fedezték fel Kínában. Sok helyen olvasni, hogy Kr. u. 105-ben Tsai-Lun földművelésügyi miniszter találta fel a papírt, ám ő csak egy rendeletben szabályozta a hivataloknak beadható kérvények között a papírra írt beadványok érvényességét is. Valójában tehát nem ismert a papír feltalálója, sem felfedezésének pontos időpontja.

kina-import,kínai import,Kína,nagyfal

Bamboo

A bambusz a trópusi országok nagy részében fapótló anyagnak számít például házak építésekor. A fejlett országokban elsősorban lakberendezési és dekorációs célokra szolgálnak a bambuszból készült bútorok, dísztárgyak. A környezetvédelem hangsúlyozása, a természetes alapanyagok előtérbe kerülése egyre szélesebb rétegeket győz meg a bambusz előnyös tulajdonságairól.
Lenézett státusa ellenére a bambusz (a pázsitfűfélék Bambuszidat alcsaládja) alighanem a legerősebb anyag a világon. Szakítószilárdsága nagyobb, mint az acélé, nyomásállósága pedig meghaladja a betonét.
E két tulajdonság elengedhetetlen a növény stabilitása szempontjából: a bambusz ugyanis naponta akár egy métert is képes nőni (csúcsmagassága elérheti a 60 métert), viszont átmérője közvetlenül a föld felszínén nem haladja meg a csúcs szélességét. A nagy nyomásállóság a növény saját tömegének megtartásához szükséges, a szakítószilárdság pedig ahhoz, hogy erős szél hatására se törjön ketté, csupán hajladozzék.

Környezetkímélő tulajdonságaival is kiemelkedik a többi növény közül. Mint a Newsweek írta, mérsékelt és trópusi éghajlati viszonyok között egyaránt roppant gyorsan és szaporán növekszik, akár a gyomok.

Földalatti rizómájának köszönhetően a levágott részek helyén hamarosan új szárak fakadnak - akár a pázsitfűfélék esetében. A többi növényhez képest 35 százalékkal több oxigént képes előállítani a légkör széndioxidjából, és sokkal hatékonyabban köti meg gyökereivel a talajt, megakadályozva az eróziót.


kina-import,kínai import,Kína,nagyfal

Bambuszból beton

Beton helyett egy kínai feltaláló azt javasolja, hogy bambuszból készítsenek szupererős gerendákat, és ő már ki is fejlesztette az új építőanyagot. A Dél-Kaliforniai Egyetem munkatársa, Jen Hsziao bambuszszálakat préselt és ragasztott össze, s így tíz méter hosszú és 1 méter széles gerendákat állított elő, amelyek 8 tonna súlyt is elbírnak egyenként. A bambuszbetonból már híd is készült Lejjang városában. A kínai szakember szerint ez az anyag nagyobb biztonságot jelentene földrengések esetén, ráadásul bambusz rengeteg van Kínában és olcsó is .


kina-import,kínai import,Kína,nagyfal kina-import,kínai import,Kína,nagyfal

Copright @ 2010.